The Interlace, one of the largest and most ambitious residential developments in Singapore, presents a radically new approach to contemporary living in a tropical environment.

Designed by Ole Scheeren, partner of OMA, The Interlace adopts a new residential typology which breaks away from the standard isolated, vertical apartment towers of Singapore. The large-scale complex takes a more expansive and interconnected approach to living through communal spaces which are integrated into its lush surrounding greenbelt.

Thirty-one apartment blocks, each standing at six-storeys tall and identical in length, are stacked in a hexagonal arrangement to form eight large open and permeable courtyards. The stacked formations allow light and air to flow through the architecture and surrounding landscape. developed by Capitaland and Hotel Properties Limited, The Interlace covers 170,000 m² of gross floor area and will house 1,040 apartment units of varying size.

The design capitalizes on the generous size of the site which stretches between Singapore's Kent ridge, Telok Blangah Hill and Mount Faber Parks. The site for the complex is situated at the junction of Alexandra Road and Depot Road, bounded by the Ayer Rajah Expressway to the north. Connected with the Gillman Village, residents can enjoy nature trails and restaurants which are within walking distance. Each of the eight courtyards have an individual landscaped identity defined within the heart of the project, forming various focal points and orienting devices for the surrounding residential blocks. The primary route through the project leads residents from the main entrance to the courtyards. The number of paths and pedestrian circulation is a response to the location and density of residents around each courtyard and core residence. Secondary footpaths connect residents to the most direct routes from the building entrances to and from their homes. A continuous loop which surrounds the site provides a 1KM running track and connects the courtyards to the activities around the edge of the site.

The Interlace landscaping takes up eight-hectares, with the arrangement of the buildings maximizing the presence of the surrounding tropical floral by introducing extensive roof gardens, landscaped sky terraces, cascading balconies and lush green areas. The continuous landscape is also projected vertically, from the planting of green areas in open-air basement voids, through balconies and rooftop gardens. The private balconies give apartments large outdoor space and personal planting areas. Cascading gardens spill over the facades of the building drawing a visual connection between the elevated green refuges and expansive tropical landscape on the ground. Complex is also embedded within tropical flora, letting nature expand. Sky gardens provide panoramic views across The Interlace site and throughout the complex. The architectural design also incorporates sustainability features through careful environmental analysis of sun, wind and micro-climate conditions on site and the integration of low-impact passive energy strategies. water bodies have been strategically placed within wind corridors as a means of allowing evaporative cooling to happen along the wind paths, reducing local air temperatures and improving thermal comfort in outdoor recreation space.

Other New Launches

Duo Residences       Commonwealth Towers       Kensington Square       One Balmoral       The Meyerise     Sky Vue

 © Copyright 2010, www.theinterlace.com All rights reserved